فولیکول مو چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ چگونه فولیکول مو را زنده کنیم ؟ واحد ساختاری فولیکول مو از سه قسمت تشکیل شده است که عبارتند از فولیکول مو، غدد سباسه و عضله راست کننده مو.
محل شروع فولیکول از اپیدرم می باشد. فولیکول موهای زائد نهایتا لایه درم گسترش پیدا می کنند اما فولیکول هایی که مربوط به موهای انتهایی می باشند به عمق درم یا حتی به زیر پوست می روند.
غدد چربی که ضمیمه فولیکول ها هستند به تغذیه مو و پوست کمک می کنند. ریشه مو حاوی مواد پروتئینی می باشد و عروق خونی آن را تغذیه می کنند.
از لحاظ اندازه هر فولیکول مو حدود 4 تا 5 میلی متر می باشد و هر کدام از آن ها قادر هستند یک تا چهار مو را بسازند.
لیست محتوا
3 لایه تشکیل دهنده فولیکول مو
فولیکول مو از 3 لایه تشکیل شده است که لایه ها به شرح زیر می باشد:
1- غلاف بیرونی ریشه
این لایه از درم شروع می شود و اطراف فولیکول مو را احاطه می کند. از اپیدرم می گذرد و در نهایت درگاه خروج مو را در در سطح پوست می سازد.
2- غلاف درونی ریشه
این لایه خود سه بخش دارد که داخلی ترین بخش آن کوتیکول می باشد که به لایه خارجی مو اتصال پیدا می کند.
3- پیاز مو
بخش انتهایی فولیکول می باشد و حاوی سلول های ماتریکس می باشد سازنده سلول های مو می باشند. تعداد سلول هایی که در این بخش قرار دارند تعیین کننده ضخامت مو هستند.
مراحل عملکرد فولیکول مو چگونه است ؟
1- مرحله آناژن
آناژن اولین مرحله از رشد مو می باشد که در این مرحله رشد فولیکول مو فعال است و مرحله تکثیری نامیده می شود. بطور متوسط مو سر بین دو تا هفت سال در این مرحله باقی می ماند و هر 28 روز یک سانتی متر به طول آن اضافه می شود. این اعداد در افراد مختلف می تواند گوناگون باشد و ربط زیادی به ژنتیک افراد دارد. در این مرحله ریشه مو با سرعت بالایی تقسیم می شود و مو رشد می کند. در انتها یک سیگنال باعث توقف این مرحله و ورود به مرحله بعد می شود.
2- مرحله کاتاژن
در این مرحله رشد مو متوقف می شود و تقریبا مرحله کوتاهی می باشد. باید دو تا سه هفته بگذرد تا این مرحله کامل شود. در این مرحله دیگر از خون استفاده نمی شود و در انتهای هر تار مو گره سفید رنگ محکمی ساخته می شود.
3- مرحله تلوژن
در این مرحله فولیکول مو به استراحت در می آید و موهای مرده می ریزند و دوباره فاز آناژن آغاز می شود.
داروی تقویت فولیکول مو
برای تقویت فولیکول مو می توان از روش های مزوتراپی مو ، پی آر پی و پکیج پی آرپی و مزوتراپی مو استفاده کرد که بهترین داروی تقویت فولیکول مو می باشند . روش های خانگی و انواع ماسک برای تقویت فولیکول وجود دارند که ماندگار نیستند و در عرض چند روز دوباره موها به حالت اول بر می گردد.
6 روش موثر برای تقویت فولیکول مو
چگونه فولیکول مو را تقویت کنیم ؟ ما در این بخش به معرفی 6 روش برای تقویت فولیکول مو بطور کامل پرداخته ایم :
1- از شامپوهای بدون سولفات استفاده کنید
مواد شیمیایی مختلفی از جمله مواد سولفات دار برای ساخت شامپوها استفاده می شوند. سولفات باعث می شود فولیکول مو شل شود و در نهایت مو ضعیف شود و بریزد. در زمان خرید شامپو به ترکیبات آن توجه کنید و شامپوهایی را تهیه کنید که حاوی سولفات نباشند.
2- پوست سرتان را با روغن مو مرطوب کنید
روغن مناسب مو را به مدت بیست دقیقه رو سر خود بگذارید و سپس آن را بشویید. می توانید به جای روغن های مو از روغن نارگیل و یا بادام استفاده کنید.
3- از شامپو کراتین استفاده کنید تا ریشه مو شما تقویت شود
پروتئین کراتین به طور طبیعی در موی شما وجود دارد. از این پروتئین برای تقویت و ترمیم موهای آسیب دیده استفاده می شود. برای اثر بخشی این شامپو در هنگام استفاده آن را روی سر خود مالش دهید.
4- از ماسک مو استفاده کنید
ماسک مو ریشه ضعیف مو را تقویت می کند. در زمان انتخاب ماسک مو توجه کنید محصولی را انتخاب کنید که مناسب موهای شما باشد. موی خود را مرطوب کنید و ماسک را روی آن بمالید و اجازه دهید سی دقیقه روی سر شما بماند. اگر از ماسک های مویی استفاده کنید که از مواد طبیعی تهیه شده اند بهتر می باشد. به ویژه ماسک هایی که از آووکادو تهیه شده اند.
5- از روغن رزماری استفاده کنید
نتایج برخی تحقیقات بر این اساس است که روغن رزماری برای از بین بردن قارچ و باکتری های سر مناسب می باشد. شما می توانید در کنار درمان اصلی این موارد از روغن رزماری نیز استفاده نمایید. همچنین رزماری می تواند از ریزش موهای شما جلوگیری کند.
6- هر روز هشت لیوان آب بنوشید
آب باعث می شود بدن بتواند عملکردهای خود را به خوبی انجام دهد و نوشیدن زیاد آب باعث می شود موها نرم و لطیف شوند. این در حالی است که کم آبی بدن باعث خشک و شکننده شدن موها می شود.
چه شرایطی باعث رشد فولیکول مو می شود؟
بخش عظیمی از رشد فولیکول مو به ژنتیک فرد ربط دارد و ارثی می باشد. اما نمی توان از عوامل محیطی که روی رشد آن تاثیر دارند چشم پوشی کرد.
یکی از موثرترین مواردی که روی رشد مو اثر دارد نوع تغذیه فرد می باشد. برای رشد بهتر مو باید از مواد غذایی مانند تخم مرغ، توت، اسفناج، ماهی های چرب، سیب زمینی؛ انواع آجیل، فلفل شیرین، میگو، لوبیا، دانه سویا و گوشت برای رشد موها بسیار مناسب هستند.
در کنار رژیم غذایی درست لازم است مراقبت هایی هم از مو صورت بگیرد تا رشد آن ها را بهبود ببخشد. مانند استفاده از شوینده های مو بدون سولفات و روغن های مو. قرص های تقویتی مانند قرص زینک و ویتامین ب برای رشد مو بسیار مناسب است.
علاوه بر این موارد ماساژ پوست سر و نوک گیری موها نیز باعث می شود شرایط رشد آن ها بهبود پیدا کند.
8 عامل تاثیرگزار که باعث توقف رشد فولیکول مو می شوند
همانطور که مراحل رشد مو را عنوان کردیم رشد مو از سه مرحله تکثیر، استراحت و ریزش تشکیل شده است. اگر بین ریزش مو و رشد دوباره مو تعادل برقرار نباشد فرد مشاهده می کند حجم موهایش کم شده است.
البته ریزش بین 50 تا 100 تار مو در روز طبیعی می باشد.
عواملی که باعث توقف رشد فولیکول مو ویا ریزش مو می شوند عبارتند از :
1- ریزش با تاخیر در اثر استرس (تلوژن افلوويوم)
یکی از عمده ترین علل ریزش مو استرس می باشد. این استرس می تواند ناشی از یک تروما روحی یا یک بیماری جسمی باشد. استرس حجم زیادی از مو را وارد مرحله تلوژن می کند و بعد از مدتی این موها می ریزند. به دلیل فاصله بین ریزش مو و زمان استرس ممکن است فرد ریزش مو خود را ناشی از استرس نداند.
2- ریزش ناگهانی (آناژن افلوويوم)
در این شرایط موها که در فاز تکثیر هستند به یکباره می ریزند. علت این واقعه می تواند شیمی درمانی، رادیوتراپی و درمان های مربوط به سرطان باشد. رشد فولیکول مو سریع می باشد به همین دلیل درمان هایی مانند شیمی درمانی روی آن ها اثر می گذارند و باعث می شوند موها در مرحله تکثیر ریزش پیدا کنند.
3- رژیم غذایی و تغذیه اشتباه
برای تقویت فولیکول مو چه بخوریم ؟ مواد مغذی که دارای آهن و ویتامین می باشد برای تقویت فولیکول مو موثر است . تغذیه نامناسب باعث می شود که بدن با کمبود ویتامین، پروتئین و آهن رو به رو شود و در نهایت موها ضعیف شوند بریزند. این حالت موقتی است و با جبران این کمبودها ریزش موها درمان می شود.
4- عوامل شیمیایی
مواد شیمیایی که برای موها استفاده می شوند مانند زمان رنگ و دکلره کردن موها باعث می شوند موها خشک و شکننده شوند و بریزند. گاهی این ریزش مو دائمی است و برای درمان باید به پزشک متخصص مراجعه کرد و طبق تشخیص پزشک از پی آر پی مو و یا مزوتراپی مو جهت رشد مجدد موهایتان استفاده کنید.
5- به هم خوردن تعادل هورمون ها
هورمون ها موارد مختلفی را در بدن تحت کنترل دارند. بیماری هایی مانند دیابت، سندرم تخمدان پلی کیستیک، بیماری های غده تیروئید، بیماری های کلیوی و کبدی و لوپوس می توانند تعادل هورمون های بدن را بر هم بزنند و باعث ریزش مو شوند. تا زمانی که علت اصلی ریزش مو درمان نشود ریزش ادامه دارد.
6- طاسی آندروژنیک
مهم ترین عامل ریزش مو آقایان می باشد و دو فاکتور ژنتیک و هورمون های آندروژن در آن موثر می باشند. این نوع ریزش را گاهی در خانم ها می بینیم که باعث نازک شدن مو می شود و ریزش منتشر بروز می کند. از زمان بلوغ آقایان به دلیل فعالیت هورمون های آندروژنی موهای سر نازک تر می شوند و در دو طرف پیشانی به سمت عقب می روند.
7- هورمون تستوسترون
هورمون تستوسترون در سلول ها تحت اثر آنزیم 5-آلفا ردوکتاز به هورمون دیگری به نام دی هیدرو تستوسترون تبدیل می شود. این هورمون روی فولیکول مو اثر می گذارد و باعث ضعیف شدن آن می شود. دیگر از فولیکول ها مویی رشد نمی کند و شاهد فولیکول مرده و طاسی خواهیم بود. این اتفاق کوچک سازی یا مینیاتوری نام دارد.
8- ژنتیک
ژن طاسی در مردان به صورت اتوزومال غالب است اما در زن ها به صورت اتوزومال مغلوب بروز می کند. در زمان جنینی بیان ژن طاسی باعث می شود که فولیکول ها به هورمون دی هیدرو تستوسترون حساس شوند.
تقویت فولیکول مو در کلینیک زیبایی گلدن رویال
توجه داشته باشید اگر فولیکول مو به طور کامل از دست رفته باشد و دارای موهای کم پشتی باشید با روش های خانگی نمی توان فولیکول مو را زنده کرد و در این صورت باید از روش پی آر پی مو و یا مزوتراپی مو که در کلینیک زیبایی گلدن رویال بصورت حرفه ای انجام می شود استفاده کرد.
کلینیک زیبایی گلدن رویال مرکز تخصصی خدمات پوست و مو شامل لیزر موهای زائد ، لیزر بیکینی ، بوتاکس و … می باشد. لطفا جهت مشاوره و تعیین وقت با شماره های ۰۲۱۲۶۱۲۲۰۸۳ – ۰۲۱۲۶۱۲۲۰۸۲ تماس حاصل فرمایید.