تحقیقات نشان دادهاند که اهدای خون برای سلامت پوست مفید بوده و میتواند روند کلاژنسازی را تقویت کند؛ بنابراین این سوال مطرح میشود که آیا درمان جوش با اهدای خون امکانپذیر است؟ قبل از پاسخ به این پرسش، باید فواید اهدای خون برای پوست صورت را بررسی کنیم.
دانشمندان برای سنجش فواید اهدای خون روی پوست، آزمایش خود را روی موشهای 46 هفتهای انجام دادند. هر دو هفته یکبار از این موشها 100 الی 200 میکرولیتر خون گرفته میشد. پس از پایان آزمایش، نتایج قابل توجهی روی پوست این موشها ظاهر شد. این نتایج عبارت بودند از:
- بهبود وضعیت کلی پوست
- افزایش ضخامت درم (لایه دوم پوست)
- افزایش تولید کلاژن نوع I (فراوانترین نوع کلاژن در بدن انسان که قسمتهایی از بدن مانند زردپی را ساخته است)
- افزایش تولید کلاژن نوع III (نوعی پروتئین که در ساخت استخوان و بافتهای همبند نقش دارد)
مطالعات انسانی نیز این نتایج را تأیید میکنند. علاوه بر این، اهدای خون میزان آهن در بدن را کاهش میدهد. رسوب آهن در بدن میتواند روند پیری پوست را تسریع کند. در ادامه این مقاله به بررسی درمان جوش و آکنه با اهدای خون خواهیم پرداخت.
لیست محتوا
چه کسانی می توانند اهدای خون انجام دهند؟
با اینکه اهدای خون، اهدای زندگی است؛ اما همه نمیتوانند در این کار مشارکت داشته باشند. سازمان انتقال خون کشور، اعلام کرده است که افراد برای اهدای خون میبایست شرایط زیر را داشته باشند:
- سن متقاضی: حداقل 18 سال تمام و حداكثر 65 سال
- وزن متقاضی: حداقل 50 كيلوگرم
- فواصل اهدای خون: هر 8 هفته يکبار
- دفعات مجاز اهدای خون: برای آقایان 4 بار و برای خانمها 3 بار در طول یک سال.
در صورت داشتن سابقه آلرژی، مصرف دارو، بیماریهای قلب و عروق، ریه، کلیه و کبد، تزريق خون و فرآوردههای خونی، تشنج یا صرع، اعتياد به مواد مخدر تزریقی، عمل جراحی، رفتارهای پرخطر جنسی، حجامت یا تاتو، یرقان و مسافرت به مناطق آندمیک (مناطق بومی یک بیماری) مالاريا این موارد را به پزشک مرکز انتقال خون اطلاع دهید.
آیا درمان آکنه با اهدای خون امکان پذیر است؟
با اینکه اهدای خون مزایایی برای بهبود سلامت پوست دارد؛ اما شواهد علمی برای اثبات درمان آکنه با اهدای خون وجود ندارد. برخی افراد ادعا میکنند که با اهدای خون یا حجامت، خون بدن تصفیه شده و آکنه و جوش درمان میشوند.
اگر منطقی به این موضوع نگاه کنیم، هرگز یک واحد خون اهدایی یا چند قطره خون حجامت شده نمیتواند بهطور کامل خون را تصفیه کند.
همچنین، پوست صورت ما بهدلیل کثیف بودن خون، جوش نمیزند! جوشها بهخاطر اختلال در فولیکولهای مو و غدد چربی پوست ایجاد میشوند؛ بنابراین حتی با تصفیه کامل خون نیز نمیتوان جوش و آکنه را درمان کرد.
برای مثال، زمانی که غدد چربی پوست به هر دلیلی مسدود میشوند، انواع جوش و حتی کیست میتواند روی پوست شما ظاهر شود.
درمان آکنه با اهدای خون، مانند این است که شما برای ترمیم رنگ ماشین خود، به یک تعمیرگاه تعویض روغن مراجعه کنید!
چگونه آکنه را درمان کنیم؟
حال که درمان آکنه و جوش با اهدای خون امکانپذیر نیست، چگونه آکنه را درمان کنیم؟ زمانی که غدد سباسه (چربی)، بیش از حد فعال باشند سبوم (نوعی روغن) زیادی تولید میکنند.
حال اگر فرد بهطور منظم پوست خود را نشوید، با تجمع سبوم و سلولهای مرده، منافذ پوست مسدود شده و باعث تورم، قرمزی و نهایت آکنه میشود.
بهترین راه برای درمان آکنه، مداخلات پزشکی مانند مصرف دارو، استفاده از لیزر، مزوتراپی و PRP صورت است. در ادامه این روشهای درمانی را بهطور کامل بررسی خواهیم کرد.
درمان آکنه با لیزر جای جوش
یکی از راههای درمان جای جوش، لیزر درمانی است. در این روش، هدف، از بین بردن جای جوشها و بافت اسکار روی پوست است؛ بنابراین اپراتور، نور لیزر را روی لایه اپیدرم (لایه رویی پوست) متمرکز میکنند.
لیزر، سلولهای سالم پوست را تحریک به رشد میکند تا جایگزین بافت قدیمی شوند. البته کسانی که جوشهای فعال دارند، کاندیدای مناسبی برای لیزر درمانی نیستند؛ زیرا باعث درد شدید روی پوست آنها میشود.
پیشنهاد مطالعه: خدمات لیزر جای جوش در کلینیک زیبایی گلدن رویال
کلینیکهای مختلف از 2 نوع لیزر برای درمان جای جوشها استفاده میکنند:
لیزر جای جوش تخریبی: در این روش از لیزرهای کربن دی اکسید استفاده شده و پوست اسکار صورت بهطور کامل از بین میرود.
لیزر جای جوش غیرتخریبی: در این روش با استفاده از لیزرهای مادون قرمز، پوست را به تولید کلاژن و سلولهای جدید تحریک میکنند.
با اینکه ممکن است جای جوشها بهطور کامل از بین نروند؛ اما لیزر، بافت پوست را بهطور کامل صاف کرده و یک حالت یکدست به آن میدهد. لیزر فرکشنال، لیزر پالسی IPL، لیزر اربیوم، لیزر PDL و لیزر Smooth Beam از جمله لیزرهایی هستند که برای درمان جای جوش استفاده میشوند.
درمان آکنه با مزوتراپی
مزوتراپی یا سوزنزنی پوست یکی از روشهای غیرتهاجمی برای درمان جای آکنه است. در این روش، مواد مغذی، مانند ویتامینها، عصارههای گیاهی، داروهای آنتی بیوتیک و هورمونها توسط سوزنهای بسیار ریزی به پوست تزریق میشوند. مزوتراپی با افزایش تولید کلاژن در پوست، میتواند به درمان جای انواع اسکارهای آکنه کمک کند.
پیشنهاد مطالعه: خدمات مزوتراپی صورت برای درمان لک صورت
برخی از اسکارهای آکنه که میتوان آنها را مزوتراپی درمان کرد، عبارتاند از:
اسکارهای آتروفیک:
اسکارهای صاف و نازک که را بهصورت فرورفتگی روی پوست نشان میدهند. این اسکارها زمانی ایجاد میشوند که پوست نمیتواند خود را ترمیم کند.
اسکارهای هیپرتروفیک:
اسکارهایی که حالت برجسته و تودهای دارند.
اسکار کلوئید:
این اسکارها نوعی از اسکارهای هیپرتروفیک هستند؛ اما اندازه آنها بزرگتر از هیپرتروفیک است.
بعد از جلسات مزوتراپی، ممکن است مقداری خارش، تورم، قرمزی یا کبودی روی ناحیه درمان ایجاد شود؛ اما پس از 24 ساعت این عوارض برطرف شده و فرآیند درمان و کلاژنسازی پوست آغاز میشود.
مزوتراپی برای تمام افراد بالای 18 سال و زیر 75 سال مفیده است؛ اما اشخاصی که جوشهای فعال دارند نباید از این روش برای درمان استفاده کنند. جوشهای فعال میتوانند از طریق سوزنهای مزوتراپی به سایر قسمتهای پوست منتقل شوند؛ بنابراین توصیه میکنیم قبل از شروع مزوتراپی، یک دوره دارو درمانی را تکمیل کنید.
درمان جوش با پی آر پی صورت
PRP انقلابی در روشهای بازسازی پوست بود؛ زیرا در این روش برای درمان از پلاکتهای خون خود فرد استفاده میشود و احتمال ایجاد هرگونه عفونت را کاهش میدهد. در این روش، پزشک ابتدا آزمایشهای برای بررسی کمخونی یا سایر اختلالات خون برای شما تجویز میکند. پس از اینکه مشخص شد، شما مبتلا به هیچ اختلال خون نیستید، فرآیند درمان آغاز میشود.
ابتدا، مقدار کمی خون از شما گرفته میشود و در سانتریفیوژ قرار می گیرد. سانتریفیوژ پس از حدود 15 دقیقه سلولهای مختلف خون شما را از یکدیگر جدا میکند. در نهایت، پلاسمای سرشار از پلاکت به ناحیه آسیبدیده تزریق میشود.
پیشنهاد مطالعه: خدمات پی آر پی صورت در کلینیک گلدن رویال
PRP میتواند به تولید کلاژن و الاستین (یکی از پروتئینهای سازنده پوست) کمک کند. به غیر از درمان جای جوش، PRP برای ترمیم منافذ پوست، برطرف کردن چینوچروک پوست، از بین بردن سیاهی دور چشم و بهبود رنگ و بافت کلی پوست نیز مفید است.
پس از جلسات درمانی ممکن است مقداری درد، تورم و کبودی روی پوست خود حس کنید که پس از چند روز این عوارض برطرف میشوند. همچنین میتوانید برای تأثیر بیشتر، بهطور همزمان از PRP و میکرونیدلینگ استفاده کنید.
جمعبندی
در این مقاله، به این پرسش شما پاسخ دادیم که آیا امکان درمان جوش با اهدای خون وجود دارد یا خیر. اهدای خون، حجامت، طب سوزنی، زالو درمانی و روشهای مشابه، هیچ تأثیری در برطرف شدن جوشهای شما ندارند؛ زیرا جوشها بهدلیل اختلال در غدد چربی به وجود میآیند؛ نه کثیف بودن خون!