تاثیر هورمون ها بر روی پوست یکی از اثرات مختلف هورمون ها در بدن است. علاوه بر این، هورمون ها اثرات دیگری نیز در بدن انسان دارند. خود هورمون ها از غدد تولید می شوند.
در هر کدام از قسمتهای بدن هورمون مورد نیاز آن، تولید می شود. به عنوان مثال بعضی از هورمون ها در تنظیم خواب و بعضی دیگر در تنظیم سیستم گوارش بدن، رشد و تکامل، خلق و خو، متابولیسم و … موثر هستند.
هرگونه تغییر در تعادل هورمون های بدن انسان می تواند سبب ایجاد اختلال در قسمت های مختلف بدن باشد. تعادل هورمون ها در بدن توسط غده های درون ریز انجام می شود. غده های درون ریز تعادل هورمون ها را به صورت مستقیم در خون انسان کنترل می کنند.
از دیگر اثرات مختلف هورمون ها در بدن می توان به تاثیر آنها در تنظیم دمای بدن اشاره کرد. بیشتر افراد زمانی که دچار عدم تعادل در هورمون تیروئید می شوند بدن آنها عرق زیادی می کند.
همچنین اختلال در هورمون استرس می تواند سبب ایجاد جوش های هورمونی، مشکلات گوارشی، درد، نفخ شکم و مواردی از این قبیل شود. علاوه بر عدم تعادل هورمون ها، افزایش سن افراد نیز می تواند در این عدم تعادل دخیل باشد. در هر صورت باید این نکته را در نظر گرفت که هورمون ها نقش زیادی در سلامت بدن ایفا می کنند.
پیشنهاد مطالعه: درمان جوش صورت با مزوتراپی صورت
لیست محتوا
تاثیر هورمون ها بر پوست
تاثیر هورمون ها بر روی پوست یکی از عوامل شایع در میان افراد در سنین خاص است. چون پوست علاوه بر زیبایی، یکی از اندامهای مهم بدن محسوب می شود، به همین دلیل بیشتر افراد مایلند که با چگونگی تاثیر هورمون ها بر روی پوست آشنایی داشته باشند. به طور کلی در مورد تاثیر هورمون ها روی پوست باید گفت، زمانی که وجود هورمون های مربوط به پوست در بدن افزایش پیدا کنند، سبب گرم شدن پوست و عرق کردن می شوند. همچنین زمانی که وجود این هورمون ها کمتر از حالت تعادل باشد می تواند سبب خشک شدن و ضخیم شدن پوست شوند.
در واقع وجود تعادل در هورمون ها سبب ایجاد یک پوست سالم و شاداب می شود.
هورمون هایی که با تغییرات آنها پوست دچار تغییر می شود شامل پروژسترون، استروژن و تستوسترون هستند. هر کدام از این هورمون ها سبب ایجاد تغییرات مثبت و منفی در پوست می شوند.
به عنوان مثال زمانی که سطح هورمونی مانند استروژن در بدن کاهش پیدا کند به دنبال آن روند پیری پوست اتفاق می افتد. در واقع وجود این هورمون یکی از عوامل سلامت و زیبایی پوست به شمار میرود.
تاثیر هورمون استروژن و پروژسترون بر پوست
هورمون استروژن و پروژسترون همانطور که اشاره شد، از جمله هورمون های موثر بر پوست هستند. هر کدام از این هورمون ها نقش جداگانه ای در سلامت پوست دارند.
نقش این هورمون ها در پوست به این صورت است که هورمون استروژن در رطوبت پوست، ضخامت پوست و چین و چروک پوست موثر است.
در واقع این هورمون با حفظ تعادل در تولید مایعات لازم پوست، تولید کلاژن در پوست را افزایش می دهد. با افزایش تولید کلاژن در پوست نیز، پوست انسان بدون چین و چروک و از نظر میزان رطوبت نیز به طور کامل تامین می شود. به طور کلی باید گفت که هورمون استروژن نقش قابل توجه ای در زیبایی پوست افراد دارد.
هورمون پروژسترون نیز یکی دیگر از هورمون های موثر بر پوست است. نقش هورمون پروژسترون به این صورت است که سبب حفظ تعادل سطح هورمون استروژن در بدن می شود.
به دلیل اهمیت حفظ تعادل هورمون استروژن می توان گفت که یکی از هورمون های مهم در حفظ سلامت پوست هورمون پروژسترون است.
تاثیر هورمون تستوسترون بر پوست
هورمون تستوسترون یکی دیگر از هورمون های موثر بر پوست است. در واقع این هورمون یکی از هورمون هایی است که در بدن آقایان وجود دارد و سبب ایجاد چربی روی پوست آنها می شود.
به عبارت دیگر می توان گفت که تاثیر هورمون تستوسترون بر پوست ایجاد چربی در آن است. گاهی اوقات چربی که بر اثر این هورمون روی پوست به وجود می آید، ممکن است در اوایل دوران بلوغ به دلیل نداشتن حد تعادل سبب ایجاد آکنه در پوست شود. در سنین بالاتر که سطح این هورمون به حد اعتدال برسد مشکلی مانند آکنه را ایجاد نمی کند.
تاثیر هورمون تیروئید بر پوست
یکی دیگر از هورمون های موثر بر پوست هورمون تیروئید است. این هورمون به دو صورت در پوست موثر است. منظور از دو صورت بودن، کم کار بودن و یا پرکار بودن تیروئید است. در واقع هورمون تیروئید باید در حد اعتدال باشد چون هم پرکاری و هم کم کاری آن سبب ایجاد تغییراتی در پوست می شود.
به عنوان مثال هورمون تیروئید پرکار، سبب نازک شدن پوست می شود. با نازک شدن پوست نیز، آب کافی به لایه بیرونی پوست نمی رسد.
نبود آب کافی در پوست نیز سبب پیری زودرس پوست می شود. همچنین چنانچه هورمون تیروئید کمتر از حد اعتدال کار کند سبب خشک شدن پوست، ایجاد چین و چروک بیشتر و رنگ پریدگی پوست می شود. خشک شدن پوست بر اثر کم کاری تیروئید سبب بسته شدن منافذ پوست و ایجاد جوش در پوست صورت می شود.
پیشنهاد مطالعه: روتین مراقبت از پوست چرب و جوش دار
هورمون ها و چربی پوست
یکی دیگر از تاثیر هورمون ها بر روی پوست ایجاد چربی در پوست است. چربی که در پوست ایجاد می شود به دلیل وجود غده های چربی در بدن است. غدد چربی ماده ای به نام سبوم را ترشح و تولید می کنند.
غده های چربی تحت تاثیر هورمونی به نام هورمون آندروژن هستند. در واقع دلیل اصلی چرب بودن پوست وجود هورمون آندروژن است.
زمانی که این هورمون بیشتر از حد اعتدال تولید شود چربی بیشتری در پوست تولید می شود. چرب شدن زیاد پوست نیز همانطور که اشاره شد سبب به وجود آمدن مشکلاتی مانند آکنه در پوست می شود.
جوش های هورمونی در دوران قاعدگی
از جمله تاثیر هورمون ها بر روی پوست تاثیر آنها در دوران قاعدگی است. بیشتر خانم ها معمولا در دوران قاعدگی جوش های هورمونی روی پوست آنها ظاهر می شوند. هورمونی که دلیل ایجاد جوش های دوران قاعدگی است هورمون تستوسترون است. در واقع در دوره قاعدگی میزان هورمون تستوسترون از هورمون های استروژن و پروژسترون بیشتر می شود. این میزان افزایش هورمون تستوسترون سبب تحریک غدد سباسه و تولید بیشتر چربی در پوست و در نتیجه ایجاد جوش در پوست می شود.
علاوه بر هورمون تستوسترون، هورمون پروژسترون هم سبب ایجاد جوش های هورمونی در دوران قاعدگی می شود. معمولا در نیمه دوم دوران قاعدگی میزان هورمون پروژسترون افزایش می یابد. این میزان افزایش پروژسترون سبب چرب شدن بیشتر پوست و مسدود شدن منافذ آن می شود.
پیشنهاد مطالعه: درمان آکنه و جوش با اهدای خون
یائسگی و تاثیر آن بر پوست
در دوران یائسگی تغییرات زیادی در هورمون های بدن اتفاق می افتد، که تاثیر زیادی در پوست دارند. در واقع در دوران یائسگی هورمون استروژن روند کاهشی پیدا می کند و سبب به هم خوردن تعادل در سایر هورمون های بدن، مانند تستوسترون و پروژسترون نیز می شود.
همانطور که اشاره شد هورمون استروژن نقش رطوبت رسان و کلاژن ساز در پوست را دارد، به همین دلیل است که در دوران یائسگی که این هورمون روند کاهشی پیدا می کند، پوست نیز جوانی و شادابی گذشته را ندارد.
از دیگر تاثیرات یائسگی و کمبود سطح استروژن در بدن می توان به خشکی پوست، رنگ پریدگی آن، خارش و ایجاد چین و چروک در پوست اشاره کرد.
علاوه بر مواردی که به آنها اشاره شد چون در دوران یائسگی سطح تستوسترون بدن در مقایسه با استروژن افزایش پیدا می کند، به همین دلیل معمولا آکنه بیشتری در پوست به وجود می آید.
تاثیر هورمون ها بر روی پوست در دوران یائسگی به نحوی است که بیشتر خانم ها در این دوران دچار تغییرات پوستی زیادی می شوند.
آنچه که در این مورد اهمیت دارد این است که می توان با روشهایی بسیار ساده تا حدودی از این تاثیرات هورمونی جلوگیری کرد. در انتهای مطلب به معرفی بیشتر این روشها خواهیم پرداخت.
جمع بندی
اکنون که تا حدودی با تاثیر هورمون ها بر روی پوست آشنا شدیم بهتر است با روشهایی که سبب کاهش این اثرات می شوند پرداخته شود. در واقع همانطور که اشاره شد زمانی که هورمون ها در حد تعادل در بدن تولید شوند، پوست نیز سلامت و زیبایی خود را حفظ می کند.
به عبارت دیگر جوش، لکه یا هر نوع تغییری در پوست می تواند نشان دهنده ی تغییرات هورمونی در بدن باشد. با توجه و رسیدگی به موقع به تغییرات هورمونی بدن در دوران جوانی، دوران قاعدگی و یائسگی می توان به طور قابل توجه ای از تاثیر هورمون ها بر روی پوست جلوگیری کرد.
علاوه بر این با استفاده از روشهای ساده ای نیز می توان از تاثیر هورمون ها بر روی پوست تا حدود زیادی جلوگیری کرد. روشهایی مانند تغذیه مناسب، رسیدگی به موقع به پوست با مراجعه به پزشک، استفاده از مرطوب کننده های مناسب پوست، جلوگیری از تابش اشعه مضر آفتاب روی پوست، استفاده از آنتی اکسیدان ها، مصرف کم ادویه جات و خوراکی هایی با طبع گرم و دوری از استرس مواردی هستند، که با استفاده از آنها می توان اثرات مختلف هورمون ها را کنترل کرد.