علت لکه های قهوه ای روی پوست بدن چیست؟

علت لکه های قهوه ای روی پوست بدن چیست؟ یکی از اصلی‌ترین علت هایی که لرای لکه های قهوه ای روی پوست بدن بیان شده، اشعه ماوراء بنفش آفتاب است. تابش مستقیم آفتاب بر پوست باعث تولید ملانین می‌ شود که لکه‌های آفتابی یا قهوه‌ای را ایجاد می ‌کند. در نواحی پوستی که بیشتر در معرض نور آفتاب هستند، معمولاً این نوع لکه‌ها را بیشتر می توان دید.

علت لکه های قهوه ای روی پوست بدن چیست؟

لکه های قهوه ای روی پوست بدن می توانند به دلایل مختلفی ایجاد شوند و علت هر کدام متفاوت است. در زیر به برخی از شایع‌ترین علل لکه‌های قهوه‌ای روی پوست اشاره می ‌کنیم:

کمبودها و بیماری‌های داخلی

معمولا پزشکان علت اصلی لکه های قهوه ای روی پوست را موضعی به حساب می آورند. اما این نقاط نیز می تواند ناشی از نقص و بیماری باشد. به عنوان مثال، برخی از افراد (مخصوصاً سیاه پوستان) به دلیل کمبود ویتامین B12 دارای لکه های تیره روی چشمان خود هستند. لکه های قهوه ای در پشت یکی از علائم شایع نارسایی کلیه و مسمومیت کبدی است.

علاوه بر این، بیماری هایی مانند واریس ناشی از دیابت و بیماری آدیسون (افزایش رنگدانه) می توانند باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی پاها شوند. البته ناگفته نماند که لک های روی پا همیشه ناشی از بیماری نیست و در واقع علت ایجاد لکه های قهوه ای روی پوست پا می تواند قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، التهاب بدنبال مشکلاتی مانند آکنه و اگزما باشد.

نور خورشید

نور خورشید و آفتاب گرفتن از عوامل اصلی ایجاد لکه های قهوه ای روی پوست هستند. به همین دلیل، این لکه ها بیشتر در قسمت هایی از بدن که اغلب در معرض نور خورشید هستند (مانند صورت، دست ها یا بازوها) دیده می شود.

افرادی که مو یا پوست روشنی دارند و افرادی که آفتاب سوختگی شدید را تجربه کردند بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به این مشکل هستند.

نور خورشید باعث ایجاد لک روی پوست

تغییرات هورمونی

یکی از بیمارهای پوستی ملاسما است که باعث ایجاد لکه های کوچک روی پوست می شود. این عارضه در زنان به خصوص در دوران بارداری شایع است. طبق آکادمی پوست آمریکا، هورمون ها می توانند باعث ظاهر شدن ملاسما شوند.

عوارض داروها

برخی از داروها باعث ایجاد لکه های تیره می شوند زیرا رنگدانه های پوست را افزایش می دهند یا پوست را به نور خورشید حساس می کنند. این داروها شامل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، آنتی بیوتیک های تتراسایکلین، داروهای روانگردان (درمان اختلالات روانی)، فنی توئین (ضد تشنج) و آمیودارون (درمان ضربان قلب نامنظم) است.

التهاب

لکه های قهوه ای روی پوست ممکن است پس از یک دوره التهاب ایجاد شود. التهاب ممکن است به دلایل زیادی از جمله اگزما، عفونت، پسوریازیس، واکنش آلرژیک و آکنه رخ دهد.

تحریک پوست

در برخی از افراد، محصولات مراقبت از پوست یا مو می توانند باعث تحریک پوست و ایجاد لکه های تیره شوند.

 

انواع لکه های قهوه ای که روی پوست نواحی مختلف بدن

لکه های قهوه ای روی پوست به دلیل تولید بیش از حد ملانین ایجاد می شوند و می توان آن ها را در هر جایی از بدن دید. این لکه ها بر خلاف خال ها برجسته نبوده و کاملا صاف و بدون درد هستند. به طور کلی، شایع ترین انواع لکه های قهوه ای روی پوست بدن می تواند در موارد زیر باشد:

لکه های قهوه ای روی گردن

لکه های گردن معمولاً به عفونت های قارچی که به طور طبیعی روی پوست رخ می دهد نسبت می دهند، اما در برخی افراد به صورت لکه های رنگی روی گردن ظاهر می شود که در اثر عوامل محیطی مانند تغییر دمای هوا ایجاد می شود. این لکه ها اصلا مسری نیستند، درمان آنها ساده بوده و با مراجعه به پزشک به راحتی قابل درمان است.

لکه های قهوه ای روی گردن

لکه های قهوه ای در روی دست و بازوها

برخی از افراد به اشتباه فکر می کنند که پیری عامل ایجاد لکه های تیره روی دست است. در صورتی که پیدایش این لکه ها مربوط به قرار گرفتن بیش از حد و طولانی مدت در معرض نور خورشید باشد. در واقع، با گذشت زمان، در نواحی از بدن که در معرض نور خورشید قرار دارند، مانند بازوها، لکه های قهوه ای به نام لکه های پیری یا لکه های کبدی ایجاد می شود.

بنابراین برای جلوگیری از ایجاد لکه های قهوه ای روی دست ها، صورت و سایر قسمت های بدن، استفاده منظم از ضد آفتاب و محافظت از پوست در برابر اثرات مضر اشعه ماوراء بنفش ضروری است.

لکه های قهوه ای پشت دست

یکی دیگر از علل ایجاد لکه های قهوه ای روی پوست استفاده از برخی داروها است. برخی داروها باعث تحریک و افزایش تولید رنگدانه ملانین در پوست و در نتیجه ایجاد لکه های پوستی می شوند. توجه داشته باشید که حتی اگر دارویی باعث ایجاد لکه های قهوه ای کمی در پشت دست شما شود، نور خورشید می تواند آنها را تیره تر کند. اما در این موارد معمولاً لکه ها پس از قطع دارو به مرور زمان محو شده و از بین می روند.

لکه های قهوه ای پشت دست

به طور کلی، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و داروهای روانگردان، و به ویژه داروهایی مانند کلرپرومازین، دی پنی‌سیلمین، هیدانتوئین و مینوسیکلین می ‌توانند باعث ایجاد لکه های قهوه‌ای پشت دست شوند. اگر هر یک از این داروها را مصرف می کنید، با پزشک خود در مورد آن صحبت کنید و هرگز دارو را بدون مشورت او قطع نکنید.

لکه های قهوه ای روی پوست بدن و کمر

اولین قانون در درمان مشکلات پوستی مانند لکه های قهوه ای روی کمر و پوست بدن، صبور بودن و مداومت در درمان است. از آنجایی که این لکه‌ها معمولاً به راحتی از بین نمی ‌روند و بسته به شدت آن‌ها، ممکن است استفاده از چندین روش به طور همزمان ضروری باشد. ما همچنین پیشنهاد می کنیم که پس از اتمام درمان و بهبود جای زخم، باید یک روال مراقبت از پوست را اجرا کنید که شامل استفاده از کرم های ضد آفتاب و محصولات مراقبت از پوست مناسب است. زیرا پوست شما مستعد لک است و ممکن است لکه های قهوه ای دوباره ظاهر شوند.

روش‌های از بین بردن لکه های قهوه ای روی پوست

انتخاب بهترین گزینه درمانی به علت لکه، اندازه آن و ناحیه آسیب دیده بدن بستگی دارد. برخی از لکه های تیره، از جمله آکنه، به مرور زمان خود به خود ناپدید می شوند. برخی از این موارد را می‌ توان با درمان‌های موضعی برطرف کرد، اما معمولاً چندین ماه طول می‌کشد.

راه حل های تخصصی تر مانند کرایوسرجری، لیزر درمانی و لایه برداری شیمیایی اغلب می توانند لکه های تیره را به طور کامل از بین ببرند، اما ممکن است بهترین انتخاب برای افرادی با پوست حساس نباشند.

یک متخصص پوست ممکن است یکی از روش های زیر را برای درمان لکه های قهوه ای روی صورت و سایر قسمت های بدن توصیه کند:

لیزردرمانی

در این روش نور ملانین را هدف قرار می دهد و لکه های تیره را از بین می برد. عوارض جانبی لیزر درمانی شامل کبودی، قرمزی، تورم، عفونت ، جای زخم و تغییر در بافت پوست است.

میکرودرم ابریژن

متخصص پوست از دستگاه مخصوصی با سطح ساینده برای برداشتن لایه بیرونی پوست استفاده می کند. این درمان باعث تحریک تولید کلاژن جدید می شود که به کاهش لکه ها کمک می کند. پس از میکرودرم ابریژن، پوست ممکن است برای مدتی صورتی رنگ شود، اما به طور کلی این یک روش کم خطر در نظر گرفته می شود.

جهت انجام خدمات میکرودرم ابریژن در کلینیک گلدن رویال کلیک کنید

میکرودرم ابریژن یکی از بهترین روش های از بین بردن لک های قهوه ای روی پوست می باشد

لایه‌برداری شیمیایی

سطح پوست با استفاده از محلول لایه برداری می شود تا به تدریج لکه های قهوه ای از بین برود. سوزش پوست یکی از عوارض احتمالی لایه برداری شیمیایی است.

کرم‌های روشن‌کننده‌ی پوست

هیدروکینون که ماده فعال کرم روشن کننده است، با کاهش تدریجی تولید ملانین، لکه های قهوه ای روی پوست را کاهش می دهد. استفاده طولانی مدت از محصولات حاوی این ماده خطرناک است و می تواند خطر ابتلا به سرطان را در غلظت های بالا افزایش دهد. به همین دلیل، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) غلظت هیدروکینون را به 3-4٪ در محصولات تجویزی و 2٪ در محصولات بدون نسخه (OTC) محدود کرده است.

سخن آخر

عوامل مختلفی برای علت لکه های قهوه ای روی پوست بدن وجود دارد. اما معمولا بی ضرر هستند و نیازی به درمان ندارند. اگر می‌ خواهید از شر این لکه‌ها خلاص شوید، می ‌توانید درمان‌های مختلفی از محصولات بدون نسخه گرفته تا لیزر درمانی را امتحان کنید.

موفقیت درمان بستگی به علت لکه های تیره و اندازه آنها دارد. قبل از استفاده از داروهای خانگی برای درمان لکه های قهوه ای پوستتان حتما با پزشک خود مشورت کنید. برخی از این راه حل ها برای همه مناسب نیستند یا عوارض جانبی دارند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 16 =